12 Hafta boyunca haftada 2.30 saat olacak şekilde düzenlenmiştir. Gruplar ideal olarak 8-12 kişiden oluşmaktadır. Beceri eğitimleri 4 modül içerir:
-
Bilinçli farkındalık
-
Duyguları düzenleme
-
Kişilerarası etkililik
-
Strese tolerans
Marsha Linehan (1993, 2015) Diyalektik Davranış Terapisini (DDT) aslında sınır kişilik bozukluğu için geliştirdi. Sınır kişiliğin temelinde duygu düzenleme süreçlerindeki uyumsuz davranışların ve güçlüklerin yattığını söyledi. Zamanla bu yaklaşım diğer bozukluklara da uyarlandı ve uygulanmışdı.
Linehan'a göre duygu düzenleme güçlüğü, çocukken sahip olunan biyolojik özelliklerin (mizacı, hareketliliği, kolay uyarılması, durdurulamaması, risk alması vb) yakın çevre tarafından onaylanmaması sonucunda gelişir. Biyososyal yaklaşım olarak adlandırdığı bu açıklama DEHB'li çocukların deneyimlerini açıklar niteliktedir ve kronikleşen duygu düzenleme ve kişilerarası problemlerinin de kaynağı olarak görülür.
DDT'nin nihai amacı, bireyin kendisini gerçekleştirmesi ve daha özgür ve mutlu olmasını engelleyen işlevsiz davranışların yerine işlevsel olanların yerleştirilmesidir. DDT aslında sadece beceri eğitiminden ibaret değildir ve esasen dört modu bulunur: Bireysel terapi, beceri eğitimi, telefon desteği ve konsültasyon (DDT ekibi).
GRUP BECERİ EĞİTİMİ: DİYALEKTİK BECERİLER
DDT bünyesinde kullanılmak üzere geliştirilen grup beceri eğitimi ise bilinçli diyalektik yaklaşım ve biyososyal kuramdan yola çıkarak duygu düzenleme sorunlarında işlevsiz duygu, düşünce ve davranışa müdahale etme amacı taşır.
Grup beceri eğitimi farkındalığı, duygu düzenlemeyi, kişilerarası ilişkilerde etkililiği ve strese tolerans becerilerini artırmaya yönelik yapılandırılmış bütüncül bir müdahaledir. Çok yönlü becerileri içermesi nedeniyle yetişkin DEHB hastaları için de zengin bir baş etme kaynağı sunmakla kalmaz DEHB belirtilerinin de azalmasını sağlar.
Şekil 1: DDT Grup Beceri Eğitiminin DEHB Modeli:
Hangi modülün hangi problem alanlarına yönelik beceri kazandırdığını gösteren şemadır.